Tuesday, December 14, 2010

Aku sayang kamu

Dah lamaaaaaaaaaaaa sangat rasanya tak online...sayang sungguh..
bila kita merasa baru tau pentingnya ia..
bila kita kehilangan..baru tau erti perpisahan..

ehh..apa aku torak ni..

Selama setahu setengah tak kerja..berbagai perkara yang berlaku...sedih dan susah..senang dan gembira .. kami anak beranak melalui bersama ..dengan yang terdekat..tiada yang terdekat.. kami dan keluarga kami .. nak cerita tak semestinya orang akan faham malah akan lebih medatangkan fitnah barangkali...jadi biarlah kami melalui denga tenang dan tabah.. aku tak mahu orang menganggap kami membebankan atau kami ni sajaaaa je..

eh.. melalut lagi..

Dalam banyak2 perkara anak2 paling utama. Hati ini akan gundah melihat anak entah bagaimana. Cuba sebaik mungkin..cari cara seelok mungkin..tak mampu juga...airmata pengganti kesedihan... marah kerap menguasai diri ..istigfar bergema di hati...apa jua ujian haya DIA Maha Mengetahui...

laa...melalut lagi...

Alisha dah 2 tahun.
Iman nak masuk 5 tahun..tahun depan tadika
Aida nak masuk darjah 2
Adilah nak naik tingkatan 1...kat mana ye...
Izzati nak naik tingkatan 4... kat mana ye...
Ain semester 2 UITM....
Nizam nak masuk kerja dah...


waaaaaa.....besar dah anak aku....
Alhamdulillah..segala pengalaman dan kepahitan adalah ubat yang mujarobah
yakin kasih sayang antara kami anak beranak adalah penawar kesedihan

AKU SAYANG KAMU SEMUA...

Aku merinduinya..vol 5


‘Amir, kalau Amir dah tak sayang ibu, ibu faham. Ibu terima sebab melahirkan dan membesarkan Amir adalah sesuatu yang amat berharga bagi ibu. Tak apa,cukuplah apa yang telah ibu miliki setakat ini.Tapi tolong sayangi Nadia. Kalau ibu dah tak ada. siapa lagi yang Nadia ada untuk dikasihi. Tolong la ibu…’rayuku. Simpati yang meruah pada Nadia membuat aku sebak.
Segera Amir berlutu dan menggenggam jemariku.
‘Ampunkan Amir bu. Ampunkan Amir. Amir yang salah sebab cemburu tengok ibu asyik layan Nadia. Amir jauh hati dengan ayah yang tidak pedulikan Amir. Amir keciwa sangat.’
Kesian anakku ini, tidak patut suami ku mengenepikan Amir yang sewaktu kecil dulu amat dimanjakan.
‘Tapi…sekarang Amir sedar. Selama ini sayang ibu tidak pernah surut pada Amir Cuma Amir yang tidak nampak. Amir yang buta kerana cemburu tak bertempat. Ampunkan Amir bu,AMmr janji Amir akan ubah sikap Amir. Amir akan layan Nadia sebaik-baik seorang abang. Amir berdosa dengan Nadia ibu,’ tangis Amir mengundang pilu di hati ini.
Kesian Amir….
‘Ibu…’ suara lembut dan halus mencuri perhatian kami. Segera kami memandang wajah comel yang terpisat-pisat sambil memeluk anak patungnya. Amir bangun dan segera mendukung Nadia. Si kecilku yang kehairanan segera ketawa riang bila abangnya mencium pipinya bertubi-tubi.
‘Maafkan abang ye sayang. Lepas ni abang tak akan tinggalkan Nadia lagi ye. Teruk abang kan.’
Nadia memeluk leher Amir seperti enggan melepaskan dia pergi. Ah..rindu anak kecil itu begitu kuat sekali. Alhamdulillah….lapang dadaku melihat anak-anakku itu.
‘sudah tu, mari sarapan. Ibu dah tak larat nak berlapar lagi ni,’gesa ku.
Amir tersenyum lantas segera dia menuang air milo sebelum ia sejuk. Kami bersarapan dengan senda gurau yang terlalu lama aku rindukan. Alhamdulillah….
Suamiku...ahh..biarlah..aku lelah mengejar cintanya...

Monday, December 13, 2010

Resepi biskut ala ala famous amos




Resepi ini saya ambil dari blog orang lain iaitu blog. sedap...
Selamat mencuba



RESEPI BISKUT FAMOUS AMOS
Bahan-bahan ( 70-80 biji )
* 250g mentega
* 280g tepung gandum
* 10g serbuk koko
* 150g gula kastor
* ½ sudu kecil esen vanila
* ½ sudu kecil soda bikarbonat
* 2 sudu besar susu tepung
* 2 sudu besar tepung jagung
* 1 biji kuning telur
* 100g sebarang kekacang (walnut, badam, hazel, gajus, etc, yang dicincang)
* 100g coklat cip
* Secubit garam
Cara-cara
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3. Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, susu tepung, soda bikarbonat, serbuk koko dan garam ke dalam bahan yang dipukul tadi.Kemudian kacau hingga rata.
4. Masukkan coklat cip dan cincangan kacang. Kacau rata.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.
6. Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam balang kuih.


 Kalau rasa nak makan biskut Famous Amos ni, buka blog ini, amik resepi, pastu try cuba sendiri.